Al in de jaren 40 van de vorige eeuw werd er gevraagd naar technologie in de juridische sector. Dit heeft niet lang daarna geleid tot een wetenschap genaamd Jurimetrics. Deze had als doel om wetenschappelijke methodes toe te passen in het juridisch werkveld. Dit werd in de jaren 60 gevolgd door de oprichting van een tijdschrift genaamd: Modern Uses of Logic in Law.
Marvin Minsky was de eerste die twee toepassingen zag van digitale hulp; documentatie en consultatie. Deze scheiding zien we op de dag van vandaag nog steeds. Documentatiesystemen zijn sinds de jaren 70 al gemeengoed in grote advocatenfirma’s. Consultatie leunt meer op de kunstmatige intelligentie en is derhalve nog niet dermate ontwikkeld dat het bruikbaar is. De eerste stappen zijn met Watson echter al gezet.
In de jaren 80 en 90 is er niet veel voortgang geboekt op het gebied van Computational Law. Vanaf het jaar 2000 hebben er echter exponentieel veel ontwikkelingen plaatsgevonden. Zoveel zelfs dat de gevestigde orde van juristen rekening houdt met deze ontwikkelingen in hun bedrijfsperspectieven.
Huidige staat van technologie in de juridische sector
Legal Tech is op dit moment populair onder start ups. De universiteit van Stanford indexeert een groeiende lijst met bedrijven. Deze opkomende bedrijven houden zich bezig met een breed spectrum van onderwerpen. Denk aan Document Automation, Analytics, Research, Education en Decision Trees.
“It’s funny, when Leibniz was first thinking about computation at the end of the 1600s, the thing he wanted to do was to build a machine that would effectively answer legal questions. It was too early then. But now we’re almost ready, I think, for computational law.” – Stephen Wolfram, 2013
Ook overheden zien het belang van het combineren van wetgeving en digitalisatie. In Amsterdam heeft het Leibniz Center for Law METAlex ontwikkeld. Een standaardisatie van hoe er digitaal naar wetgeving verwezen moet worden. Deze standaard wordt nu gebruikt door Nederland en het Verenigd Koninkrijk voor de codering van hun wetgeving. De Verenigde Staten hebben in 2013 per presidentieel order besloten alle overheidsdocumentatie te archiveren in een door machines leesbaar formaat.
Waar gaan we naartoe?
Zoals al eerder genoemd hebben de meeste kantoren in de juridische dienstverlening een Document Management Systeem. Een digitaal archief, al dan niet in de cloud. Een applicatie om documenten te creëren en versturen is ook gemeengoed. Dit zijn echter interne aspecten die de efficiëntie verhogen.
De echte verandering gaan we zien naar de klant toe, de klant is namelijk degene die ontwikkeling en vernieuwde dienstverlening eist. Hier kunnen organisaties ook nog grote slagen maken. Inzicht in dossiers via een inlog op de website is een dienst die recentelijk wordt aangeboden door een handjevol kantoren. Een extremer voorbeeld is een chatbot die juridische vragen beantwoord op de website van organisaties.
Disruptive tech hoeft natuurlijk niet van de de startups te komen. Rocketlawyer uit de VS, onder andere gefinancierd door Google komt naar Europa(engels alternatief) en zal zijn diensten nog voor het einde van 2016 in Frankrijk gaan aanbieden.
Pijnlijk
Dienstverleners zullen een stukje van hun dienstverlening gratis moeten gaan weggeven om mee te kunnen gaan met de huidige trends. Dit vereist een omslag die moeilijk te verkopen is aan partners binnen de grotere kantoren en pijn doet in de portemonnee van de kleinere ondernemers. Maar wie nu nog niet bezig is met deze omslag zal op korte termijn links en rechts worden ingehaald door de concurrentie.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Volg ons op Twitter, LinkedIn or Facebook.
Barry van Varik
Legal Tech consultant en jurist