Hoe haal je het uit je hoofd?!
Leestijd: 4 minuten | Door Maarten Jansma, Account manager bij Berkeley Bridge
De 3 leukste manieren om impliciete kennis te delen
Steeds meer organisaties komen tot het besef dat kennis -en de mensen die deze kennis bezitten- hun meest waardevolle en strategische bezit is. Toch zijn er helaas nog veel bedrijven die relatief gezien weinig inspanningen doen om deze kennis daadwerkelijk te verzamelen en te waarborgen voor toekomstig gebruik. Terwijl kennis in de hoofden van uw collega’s en werknemers vaak één van de belangrijkste factoren is die bijdraagt aan de totstandkoming van een competitieve voorsprong en het behoud daarvan. Genoeg reden dus om hier een boekje over open te doen.
Vorige week vertelde ik u al meer over de voordelen van het achterhalen van impliciete kennis. Deze week deel ik met u de 3 leukste manieren om deze daadwerkelijk uit de hoofden van collega’s en werknemers te halen. In de regel wordt dit proces door organisaties namelijk als tijdrovend en kostbaar ervaren, terwijl het ook leuk en de verbindende factor tussen collega’s kan zijn!
1. Koffiepraat
Wellicht niet de eerste plek waar u aan denkt als we het over ‘kennisdeling’ hebben, maar de koffiehoek is bij uitstek de plek waar een schat aan waardevolle kennis wordt gedeeld. Een ontspannen sfeer en omgeving zorgt namelijk voor een meer open manier van communiceren tussen collega’s en nodigt uit om creatieve ideeën uit te wisselen.
Ga maar eens na: was het niet bij de koffiemachine waar uw collega vol trots vertelde over de succesvolle afloop van een project en op welke manier hij dit had bewerkstelligd? En kunt u zich dat koffiegesprek, waarin u een nieuwe collega wees op de gesprekstechniek die u zoveel succes heeft gebracht, nog herinneren?

Tip: Ga snel een kop koffie (of thee) halen en begin een gesprek met een collega van een andere afdeling. U zult versteld staan van de hoeveelheid waardevolle (impliciete) kennis die met u wordt gedeeld. In het meest ongunstige geval leert u een collega beter kennen en heeft u onverhoopt nog een leuk gesprek ook!
2. Rollenspel
Rollenspellen doen een beroep op ieders fantasie. Met alle verrassende uitkomsten, resultaten en feedback tot gevolg. Dit maakt rollenspellen met collega’s één van de leukste manieren om impliciete kennis te delen. Daarnaast prijkt deze methode bovenaan het lijstje van effectieve leermethoden; ervaring leert namelijk dat het geleerde vaak direct toepasbaar is in de praktijk.
‘Ik hoor en ik vergeet.
Ik zie en ik onthoud.
Ik doe en ik begrijp.’
Confucius
‘Ongemakkelijk’ en ‘eng’ zijn overigens twee woorden die u vaak zult horen als u aan iemand vraagt wat diegene van rollenspellen vindt. Volledig onnodig want als de rollenspellen goed voorbereid zijn en in een vertrouwde omgeving worden georganiseerd, behoren deelnemers zich al snel comfortabel genoeg te voelen om hun kennis & ervaring te delen.
Tip: Het gebeurt regelmatig dat er tijdens een rollenspel wordt gelachen; in de regel kan dat geen kwaad en draagt het zelfs bij aan een goede sfeer. Echter, zet voor de zekerheid een ‘lachpot’ neer. Lachende observanten kunnen dan per keer €1,- aan de borrel achteraf bijdragen. Zo valt er voor iedereen wat te lachen.
3. Storytelling

Deze methode vertoont qua resultaat sterke overeenkomsten met het doen van rollenspellen. Het vertellen van verhalen is namelijk één van de meest effectieve manieren om impliciete kennis te delen. Het biedt inhoudsdeskundigen de mogelijkheid om vanuit een narratieve benadering diens ervaringen te delen, terwijl de geschetste situaties voor collega’s vaak herkenbaar zijn. Mede hierdoor is het voor collega’s makkelijker te onthouden. Bijkomend voordeel is dat de gedeelde kennis & ervaring veelal direct toepasbaar is voor collega’s; het zijn tenslotte verhalen uit de praktijk.
Tip: Natuurlijk kunt u (omwille de interesse van collega’s) het verhaal wat smeuïger en spectaculairder maken, maar onthoud goed dat ‘draken’ en ‘ruimteschepen’ al snel inbreuk maken op de geloofwaardigheid van uw verhaal over het succesvol opleveren van een ICT oplossing.
Impliciete kennis vastleggen en beschikbaar stellen
In mijn artikelen over impliciete kennis heb ik u afgelopen twee weken meer verteld over het belang en de voordelen van het achterhalen van impliciete kennis, alsmede de drie leukste manieren om deze kennis met uw collega’s te delen.
Natuurlijk blijft het er hier niet bij voor u: de opgedane kennis moet tenslotte ook nog worden vastgelegd op een manier dat deze in het vervolg daadwerkelijk beschikbaar is en gebruikt kan worden! Eerder vertelde ik u al over diverse (online) platformen welke u hiervoor kan inzetten. Dit zijn onder andere FAQs, Wiki’s en CRM systemen. Een andere tool welke u kunt overwegen is een interactieve applicatie die gebaseerd is op beslisbomen; een wijze van kennisdeling waar Berkeley Bridge in is gespecialiseerd.
Heeft u vragen over impliciete kennis, suggesties met betrekking tot het artikel of wilt u nader van gedachten wisselen of de mogelijkheden van (op beslisbomen gebaseerde) applicaties? Neem gerust contact met mij op via mjansma@berkeleybridge.nl.