Iedereen kan beslisbomen maken
Als je ooit aan een nieuwe baan bent begonnen dan weet je dat iedere organisatie een aantal complexe procedures kent. Het aanvragen van een nieuw gebruikersaccount bij de verantwoordelijke kan al zo een procedure zijn, het proces van het verkopen van de producten, het aanvragen van een vergunning, het opstellen van een brief aan een klant. Dit zijn allemaal voorbeelden van bedrijfsprocessen die gaandeweg zijn gecreëerd en waarschijnlijk sinds het ontstaan steeds complexer zijn geworden. In veel organisaties zijn, tenminste een aantal, van deze processen ook beschreven in flowcharts. Van die statische plaatjes of een tekstdocument dat degene die je inwerkt laat zien. Ontzettend handig om na te gaan wat de volgende stap is in jouw werkzaamheden.
Zie hiernaast een afbeelding van een simpele beslisboom gemaakt met behulp van de Berkeley Publisher.
Beslisbomen
Ook het schrijven van dit blog is te vangen in een dergelijk proces; je verzint een onderwerp, je schrijft een titel, je verdiept je in de materie, je bepaald de inhoud en je schrijft de tekst. Wanneer we dit proces iets uitgebreider of complexer maken komen we er al snel achter dat er beslissingen gemaakt moeten worden om verder te komen in het proces. Het bovenstaande is door vrijwel iedereen met basale kennis van een tekstverwerker op te stellen. Een uitgebreide beslisboom wordt al snel een stuk lastiger omdat er meer inzicht en kennis van het proces vereist is.
Experts in kennis
Bij een bepaalde mate van complexiteit moeten er experts aan te pas komen. Denk hierbij aan beleidsmedewerkers, advocaten, artsen, ingenieurs etc. Voorheen was het een enorme opgave om de kennis van experts en personeel in een systeem onder te brengen. Denk aan de problemen met kennis retentie binnen organisaties, wanneer medewerkers vertrekken, vertrekt de kennis met hen. Organisaties reageren hierop door o.a. functieprofielen, verantwoordelijkheden maar ook de kennis en processen vast te leggen. Tegenwoordig zijn er echter programma’s die veel meer dan alleen de statische informatie opslaan, zij maken de kennis interactief en bruikbaar voor leken in een zogenaamd knowledge based system.
Zie hiernaast een afbeelding van een complexe beslisboom gemaakt met behulp van de Berkeley Publisher.
Iedereen een uitgever
Voorheen was het ondenkbaar om een systeem als dit zelf te bouwen. Een project om dit te realiseren zou ontzettend veel tijd kosten omdat een programmeur en uitgever met de expert moeten samenwerken om zijn kennis voor een ander bruikbaar te maken. Tegenwoordig is het voor de expert mogelijk de programmeur en uitgever te worden. Het is vele malen simpeler geworden om de complexe procedures onder te brengen in een digitale interactieve beslisboom en de kennis te delen en te laten gebruiken door derden. Deze programma’s zijn niet veel complexer dan dat Excel is, een programma dat iedereen die met Office werkt tot op zekere hoogte beheerst. Zoals Office deel uitmaakt van de software die menig professional dagelijks gebruikt, dient beslisboom software dit ook te worden. De wereld waarin de experts het monopolie hebben op de kennis binnen een bepaald vakgebied ligt achter ons. De toekomst zal gecreëerd worden door diegene die de kennis beschikbaar maken aan iedereen.
Commerciële kans
We zien het op dit moment al gebeuren, contracten worden niet meer gemaakt door notarissen en advocaten. Deze worden opgesteld door algoritmes en beslisbomen gebruikt door mensen zonder juridische achtergrond. Het grote voordeel hiervan is dat domeinexperts zich kunnen richten op de corebusiness en niet meer handmatig contracten hoeven op te stellen.
Daarnaast verwachten klanten meer transparantie, meer diensten voor minder geld, meer digitale diensten en meer keuzevrijheid. Dit leidt tot nieuwe prijsmodellen en kanalen voor dienstverlening. De reden hiervoor is dat de klant al 60% van de klantreis heeft doorlopen op het moment dat ze bij een dienstverlener komen.
De boodschap in deze blog is dat het niet meer onmogelijk is om uitgever van je eigen kennis te worden en deze aan iedereen beschikbaar te stellen. Het is op dit moment al gaande en als je nu begint met publiceren kun je deel uitmaken van de organisaties die het nieuwe landschap van digitale dienstverlening schetsen.
– Barry van Varik
Gastblogger, Legal Tech consultant en jurist