Sinds jaar en dag is er geluid van het werkveld dat de kennis en vaardigheden van alumni niet past bij wat organisaties verwachten. Dit is een begrijpelijk fenomeen, een curriculum is niet van de één op de andere dag aangepast en het doorlopen van een opleiding kost gemiddeld 5 jaar. In 5 jaar tijd kan er veel veranderen in het werkveld, in het bijzonder als we het hebben over ICT.
Advocaten en juristen hebben een belangrijke rol binnen de rechtstaat, een rol die primair dienstverlenend is. Zij hebben te maken met producten, klanten en concurrentie. Dit commerciële aspect wordt in een langzamer groeiende sector steeds belangrijker.
De toekomst van juridisch service
De klant wil meer diensten voor minder geld en deze diensten moeten digitaal en online zijn, aldus een rapport van ING. Uiteindelijk bepaalt de klant krachtens marktwerking hoe dienstverlening eruit ziet. Hier ligt een enorme kans maar ook een opdracht voor de juridische dienstverleningssector.
Binnen nu en 10 jaar zal de volledige eerstelijns juridische dienstverlening er anders uitzien en de klassieke rol in de rechtszaal wordt naar de achtergrond gedrukt.Deurwaarders bieden cliënten en advocaten nu al volledige toegang tot dossiers via online portalen. Complexe contracten worden online, zonder tussenkomst van een jurist, gegenereerd. Procedures zoals het aanvragen van een vergunning worden gedeconstrueerd en ondergebracht in beslisbomen. Er zijn zelfs initiatieven die veel verder gaan; Ross Intelligence gebruikt IBM’s supercomputer Watson om juridische vragen te beantwoorden. Een tool die op dit moment door juristen wordt gebruikt maar ongetwijfeld in de toekomst bruikbaar wordt voor een breder publiek. Juristen als aanspreekpunt worden vervangen door interfaces op websites.
Legal Tech in het hoger onderwijs
Scholen en universiteiten dienen in te spelen op deze trend en ontwikkeling door zich meer te richten op legal tech. Alleen studenten die naast hun studie een interesse of achtergrond hebben in de ICT worden op dit moment meegenomen in deze trend. Wie zoekt naar een juridische opleiding waarin technologie een rol speelt komt bedrogen uit. Tenzij je opzoek bent naar een specialisatie in ICT recht.
Een aantal hogescholen in Nederland neemt al het initiatief om studenten te laten innoveren. Zuyd Hogeschool is hier een goed voorbeeld van. Met hun Legal Lab doen zij samen met bedrijven in de praktijk onderzoek naar nieuwe juridische producten. De Hogeschool van Amsterdam gaat nog een stap verder en gebruikt in het vak “Juridische Informatie- en Documentatie Management” de Berkeley Publisher om studenten kennissystemen, gebaseerd op beslisbomen, te laten ontwikkelen.
Meegaan in de trend
Maak een begin door studenten in hun vrije studieruimte de mogelijkheid te geven aspecten van juridische dienstverlening te digitaliseren. Op dit moment zijn er tools beschikbaar voor huidige en aankomende juristen om, zonder programmeervaardigheden, online dienstverlening te ontwikkelen. Het hoger onderwijs dient studenten voor te bereiden op de snel ontwikkelende wereld van de juridische dienstverlening.
Ook in de praktijk blijkt dat er vraag is naar studenten met zowel juridische kennis als de vaardigheid om hier een kennissysteem van te maken. De eerste gevallen waar een alumnus een baan vindt vanwege deze specifieke ervaring zijn inmiddels bekend.
De ontwikkeling begint bij juristen
Eén van de oprichters en huidig CEO van Ross Intelligence, Andrew Arruda, is een Canadese jurist die jarenlange ervaring heeft in het doen van juridisch onderzoek. Hij zag in IBM’s Watson de mogelijkheid om het doen van onderzoek efficiënter te maken. Hij zag de kans en combineerde technologie met een klassieke juridische taak. Een wereld vol digitale juridische dienstverlening begint bij juristen zelf.
Mis het laatste nieuws niet! Volg ons op Twitter, LinkedIn or Facebook.
Barry van Varik
Legal Tech consultant en jurist