leestijd: 2 minuten
In ons dagelijks leven buiten werk, gebruiken we constant technologie om de kwaliteit van ons leven te verbeteren. Waar we voorheen moesten vertrouwen op onze kennis van topografie om ergens naartoe te rijden, vragen we het nu simpelweg aan onze auto of smartphone. Wanneer je 20 jaar geleden met vrienden naar Ghostbusters op tv keek en je afvroeg in welke film Bill Murray nog meer speelde, kon je met zijn allen waarschijnlijk alleen maar raden. Tegenwoordig vragen we het Siri, Cortana of Google Assistant en hebben we een uitgebreid antwoord binnen luttele seconden.
Het benoemen van deze verschillen klinkt al snel heel cliché en sentimenteel, dit toont in zekere mate de integratie in ons leven aan. In ons werk hebben we technologie ook tot op grote hoogte geïntegreerd. De gemakken die we in onze vrije tijd genieten, gebruiken we net zo goed tussen 9 en 5. Het lijkt echter zo te zijn dat de implementatie op de werkvloer qua functionaliteit altijd achterloopt op de consumentenwereld. Dit is te verklaren door het feit dat we het hebben over veel specifiekere en dus kleinere groepen gebruikers. Digitale tools en software zijn bijzonder kostbaar om te ontwikkelen. Deze investering is voor een kleine groep gebruikers vaak niet op te brengen.
Software
IBM, Microsoft en Apple hebben de beste ontwikkelaars in de wereld verzameld om ons te voorzien van briljante software. Zij maken software voor de massa en op sommige gebieden voor specifieke industrieën. Er gaat veel tijd overheen voordat alle sectoren de ontwikkelde technologie adapteren. Op dit moment gebeurt het bijvoorbeeld met Document Management Systemen. Software ontwikkeld om documenten te vinden, managen en op te slaan. Het reduceert het gebruik van papier, functioneert in de Cloud en is oneindig schaalbaar. Oorspronkelijk ontwikkeld voor advocatenkantoren en juridische afdelingen van grote bedrijven. De juridische wereld is allang overstag, een juridische dienstverlener zonder degelijk DMS ligt technologisch achter. De trend nu is dat andere industrieën de voordelen beginnen in te zien en massaal dergelijke software aanschaffen.
Bovenstaand proces kan makkelijk jaren in beslag nemen.
Iedereen kan ontwikkelen
Er zijn echter mogelijkheden om dit proces voor te zijn als het gaat om kennistools voor uw organisatie. Ontwikkelen is namelijk niet meer alleen voor programmeurs. Met beslisboomsoftware kunnen complexe systemen gebouwd worden om de kloof tussen kennis en praktijk te dichten. Beslisboomsoftware is uitermate geschikt om kennis en zelfs ervaring beschikbaar te maken aan iedereen binnen de organisatie. De implementatie van deze instrumenten stelt werknemers in de gelegenheid op het hoogst mogelijke niveau te functioneren.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Volg ons op Twitter, LinkedIn or Facebook.
Barry van Varik
Legal Tech consultant and lawyer
Wat een handig systeem!