Futuristisch / niet praktisch
Onlangs hoorde ik een succesvol ondernemer en investeerder zeggen; “legal tech is hot”. Hier ben ik het volledig mee eens, er wordt veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologie in de juridische sector. Grote advocatenkantoren investeren niet alleen in hun eigen IT maar schuiven ook geld door naar start-ups met innovatieve ideeën. Een interessante trend voor ontwikkelaars die een goed idee hebben voor ‘disruptive legal tech’.
In een eerder blog ging het al over IBM’s Watson en de juridische toepassing in de applicatie Ross. In deze lijn gaat het al snel over kunstmatige intelligentie en de bruikbaarheid hiervan in de toekomst. Ingewijden en IBM zelf zijn overtuigd dat in de toekomst dit soort algoritmes de taken van daadwerkelijke juristen kunnen overnemen. Iets dat tot de verbeelding spreekt en brandstof voor discussie is. Het heeft momenteel echter geen echte praktische meerwaarde en geen effect op de dagelijkse gang van zaken voor juristen.
Wat is er hot aan legal tech?
Waar advocatenkantoren en juridische dienstverleners op dit moment mee bezig zijn, is het wegwerken van de achterstand die zij hebben op het gebied van IT. Er zijn legio, met name kleine kantoren, die Officepakketten uit 2003 gebruiken. Technologie van meer dan een decennium oud! Deze organisaties zijn druk met het integreren van een paperless omgeving en het werken in de cloud. Deze sector is nog niet verder ontwikkeld dan dit punt.
4 aspecten in de IT bedrijfsvoering van advocaten
Als we kijken naar hoe een advocatenkantoor zijn software dagelijks gebruikt kunnen we 4 grote componenten onderscheiden:
- Document Creation
- Document Management Systeem (DMS)
- Customer Relation Management (CRM)
- General Ledger (boekhouding)
Als we kijken naar hoe juridische dienstverleners hun software gebruiken zijn zij ‘content makers’, zij creëren aan de lopende band documenten van allerlei soorten. Hier kunnen zij goed een document creatie programma gebruiken. Software die in de huisstijl van de organisatie documenten creëert waar zoveel mogelijk al voor de medewerker is ingevuld. Dit bespaart tijd, is uniform en efficiënt. Nadat het document gemaakt is moet dit verstuurd worden. Dit gaat meestal via software zoals Outlook, verreweg de meeste kantoren zullen een vorm van Microsoft Office gebruiken.
De mail en het document dienen vervolgens gekoppeld te worden aan een klant en dossier. Dit gebeurt via het CRM als dit niet al is gedaan met de document creator. Het DMS slaat het vervolgens veilig en gemakkelijk op zodat het document en de mail door collega’s altijd, overal en vanaf elk apparaat te raadplegen is. De tijd besteed aan het dossier wordt vervolgens aan het boekhoudsysteem gecommuniceerd en een factuur wordt automatisch naar de klant verzonden.
Kort door de bocht is dit het proces dat veelvuldig wordt doorlopen door juridische dienstverleners.
Kostbaar
Er zijn vele pakketten op de markt die alle aspecten van bovenstaande werkzaamheden kunnen ondervangen. Het grootste deel van de kantoren draait op een dergelijk softwarepakket dat door een handjevol ontwikkelaars wordt gebouwd. Deze pakketten zijn ‘out of the box’, bevatten alle functies en zijn schaalbaar. Met andere woorden; hetzelfde pakket voor iedere klant, klein of groot.
Een klein kantoor met 3 advocaten en 4 ondersteunende functies kan in totaal makkelijk 25.000 euro per jaar betalen aan software en hosting. Dit is erg veel geld en laat weinig ruimte voor investering. Er is echter goed nieuws. Steeds meer bedrijven die werkprocessen willen optimaliseren met IT, concentreren zich op één functie en bieden dit vervolgens op licentiebasis (tegen een goede prijs) aan. Zo kunnen afnemers zelf kiezen welke onderdelen zij willen aanschaffen en welke overbodig zijn.
Focus
Hoewel er dus veel gesproken wordt over de invloed van kunstmatige intelligentie en disruptive tech zijn verreweg het grootste deel van de juridische dienstverleners nog bezig hun oude werkwijzen te verbeteren. Voordat zij gaan denken hun bedrijfs- en verdienmodel aan te passen door bijvoorbeeld online tools en beslisbomen aan te bieden, zullen zij hun corebusiness optimaliseren met technologie.
Het blijft leuk om over de toekomst te fantaseren en in de glazen bol te kijken, maar de juridische sector is veel meer geholpen met het integreren van praktische tools en goedkopere software. Hier zou de focus van leveranciers en ontwikkelaars momenteel op moeten liggen!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Volg ons op Twitter, LinkedIn or Facebook.
Barry van Varik
Legal Tech consultant en jurist
Goed dat de juridische sector mee verandert. Hiermee verlichten zij de eigen werkdruk en kunnen ze beter werken. Hopelijk houdt deze trend nog een tijdje aan!