In de wetenschap worden beslisbomen gebruikt voor onder andere voorspellende analyse, machine learning en classificatie. Er zijn ook meer praktische beslisbomen, bijvoorbeeld voor het bepalen van welke kleding je weg moet doen. Deze toepassingen zullen geen breed publiek aanspreken, maar geven wel het brede spectrum aan waarin het concept ingezet kan worden. De toepassingen worden louter begrenst door de creativiteit van de ontwikkelaars.
Beslisbomen worden inmiddels toegepast in het bedrijfsleven als middel om efficiënter, consistent en uniform te werken. In het geval van digitale beslisbomen wordt de structuur van de boom vaak verhuld achter een interface. Het is lang niet altijd duidelijk dat het om een beslisboom gaat. Hieronder een aantal voorbeelden van beslisbomen zoals die dagelijks worden ingezet.
Troubleshooting
Om vast te stellen wat het probleem is met een apparaat dat niet naar behoren functioneert, wordt vaak een beslisboom gebruikt. Als het gaat om elektronica begint de beslisboom vaak met de welbekende vraag; “steekt de stekker in het stopcontact?” -> ja / nee.
Een troubleshooting beslisboom heeft als doel een oorzaak te vinden voor iets dat niet werkt zoals verwacht. De methode die hiervoor gebruikt wordt is vaststelling door eliminatie. Wanneer men de stekker in het stopcontact steekt, kunnen we redelijkerwijs aannemen dat het apparaat stroom krijgt. Gebrek aan stroom kunnen we dus wegstrepen als mogelijke oorzaak. Deze variant van troubleshooting is uitstekend onder te brengen in een beslisboom en is oneindig schaalbaar.
Workflows
Beslisbomen kunnen ook een manier van werken visualiseren. Op ieder niveau van een organisatie herkennen we processen die doorlopen worden. Wanneer we een functie(groep) binnen een organisatie analyseren, kunnen we het proces en de bijbehorende stappen in een chronologische volgorde zetten. Het resultaat is een workflow.
Wanneer we een afdeling of functie binnen een organisatie onder de loep nemen, kunnen we aan de hand van de verantwoordelijkheden een input en een output vaststellen. Tussen deze input en output zitten een aantal stappen en variabelen. Bij de variabelen kunnen we vragen stellen en zo verschillende paden door een beslisboom creëren.
Document-creatie
Organisaties creëren constant documenten en content. Brieven, offertes, mails, memo’s, rapporten etc. Het grootste deel van deze content is hetzelfde of bestaat uit een vast aantal variaties. Doormiddel van vragen te beantwoorden in een beslisboom kan bepaald worden welke variatie in het document aangebracht dient te worden. Denk aan een paragraaf die al dan niet gebruikt moet worden in een contract. 100 templates of procedures voor het maken van een document kunnen vervangen worden door één keer een digitale beslisboom op te stellen.
Beslissen
De toepassing waar de beslisboom zijn naam natuurlijk aan ontleent. Een beslisboom kan gebruikt worden om verschillende uitkomsten te visualiseren en te graderen. Een goed voorbeeld is het inkoopproces van organisaties.
Wanneer een potentiële klant een RFP uitzet, zal iemand belast met verkoop een inschatting moeten maken of de opdracht interessant is. Deze inschatting zal intern naar een leidinggevende gaan die beslist of er middelen worden ingezet om een offerte op te stellen. Dit proces kan doormiddel van een (digitale) beslisboom geautomatiseerd worden.
Door vragen te stellen waarvan de antwoorden gegradeerd worden, kan een kans op succes en winst ingeschat worden. De structuur van de boom kan bepalen welke vragen gesteld dienen te worden bij het inschatten van deze kans.
Aan het einde van het doorlopen van de beslisboom kan er een totaal berekent worden dat een goede indicatie geeft of er tijd en moeite in een offerte gestoken kan worden. Dit geeft een betrouwbare en consistente manier om opdrachten in te schatten.
Creativiteit is de grens
Bovenstaande voorbeelden zijn traditionele toepassingen. Het fenomeen beslisboom heeft de afgelopen jaren echter een digitale evolutie doorgemaakt die nog niet tot het uiterste benut wordt. Er zijn ongetwijfeld nog vele problemen die opgelost kunnen worden met beslisbomen die nog niet ontwikkeld zijn.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Volg ons op Twitter, LinkedIn or Facebook.
Barry van Varik
Legal Tech consultant en jurist