Omgevingswet

Toepasbare Regels ontzorgd
Je bent hier:

De Berkeley Modeler

Berkeley Bridge ontzorgt overheidsorganisaties met het opstellen en beheren van Toepasbare Regels. Dat doen wij met een team van ervaren juristen, informatiespecialisten en IT’ers. Wij stellen hiervoor onze SaaS software ter beschikking – de Berkeley Modeler – waarmee Juridische Regels op een laagdrempelige manier omgezet kunnen worden naar Toepasbare Regels in de vorm van een vragenboom.

Om te beoordelen of een vragenboom goed in elkaar zit, is het mogelijk om een preview te bekijken zoals de vragenboom er uit zou zien binnen het DSO. Het is eenvoudig om wijzigingen door te voeren in de vragenboom, net zo lang tot de vragenboom volgens alle betrokkenen op een goede wijze weergegeven wordt. Daarnaast zorgt de Berkeley Modeler er voor dat het bestand geëxporteerd kan worden als STTR bestand en daarmee aansluit bij eisen van de DSO. Tot slot is het mogelijk om vragenbomen (Toepasbare Regels) uit het DSO te importeren en te hergebruiken voor uw eigen situatie.

Voordelen van de Berkeley Modeler

Altijd up-to-date

De Berkeley Modeler is volledig omgezet naar een SaaS-oplossing. Hierdoor zijn geen installaties of updates nodig. Iedereen binnen uw organisatie kan eenvoudig via zijn internetbrowser (Chrome, Safari, Microsoft Edge, Firefox) inloggen en aan de slag.

Indien de Berkeley Modeler in combinatie met Tercera-GO! wordt afgenomen is ook een Single Sign On (SSO) mogelijk waardoor u nog makkelijker toegang heeft tot onze regelsoftware vanuit de plansoftware.

Overzichtelijk opstellen en beheren

Het opstellen van Toepasbare Regels vraagt om een nieuwe blik op de huidige wet- en regelgeving. Doordat sommige Toepasbare Regels zeer complexe en uitgebreide constructies kunnen betreffen, is het overzicht bewaren een lastige klus.

De Toepasbare Regel constructie binnen de Berkeley Modeler wordt hiervoor getoond in een grafische beslisboom weergave. Hierdoor blijft de Toepasbare Regel overzichtelijk en eenvoudig aan te passen. Daarnaast is het mogelijk om met een druk op de knop te wisselen van weergave zodat in één overzicht alle vragen worden weergeven en kunnen worden bewerkt.

Zelfstandig of gecombineerd

De Berkeley Modeler is volledig geïntegreerd binnen de plansoftware Tercera-GO! van Tercera. Door deze afstemming komt de Berkeley Modeler dan ook het beste tot zijn recht.

Bent u geen gebruiker van Tercera-GO!? Niet gevreesd, want ook binnen de NedOmgeving van NedGraphics is de Berkeley Modeler naadloos te integreren.

Vanaf eind 2021 is het ook mogelijk om de Berkeley Modeler te integreren middels het standaard koppelvlak dat momenteel wordt ontwikkeld door de VNG. Door middel van dit koppelvlak kan eveneens een koppeling met de Rx.Base van Roxit worden gerealiseerd.

Direct aan de slag!

De Berkeley Modeler is klaar voor gebruik, nu u nog.

Volgens de DSO Routekaart 2022 van de VNG wordt aangeraden om vanaf 1 januari 2021 aan de slag te gaan met de Toepasbare Regelsoftware. Hierdoor kan er tijdig voldoende ervaring opgedaan worden om klaar te zijn voor de uiteindelijke implementatie in 2022.

Inmiddels maken meer dan 85 gemeenten gebruik van de Berkeley Modeler. Wekelijks verzorgen wij trainingen en verwelkomen wij nieuwe overheidsorganisaties bij de Berkeley Modeler.

Als u voor de Berkeley Modeler kiest kunt u direct aan de slag met het opstellen van en oefenen met Toepasbare Regels zodat u goed voorbereid bent.

Uitvoeringsdiensten configureren

Soms kiezen bestuursorganen er voor om (delen van) hun bevoegdheid uit te besteden middels een mandaat aan een derde partij zoals een Omgevingsdienst. In die gevallen dient een bevoegd gezag in het DSO-LV in te stellen welke activiteit door welk bevoegd gezag afgehandeld dient te worden.

Per activiteit is het binnen de Berkeley Modeler mogelijk om te specificeren naar welk bestuursorgaan een aanvraag wordt toegezonden. Daar bovenop kan er binnen een activiteit gekozen worden om onderscheid te maken op basis van de geografische locatie en welk type formulier aangeleverd wordt.

Breed inzetbaar

Bestuursorganen zijn verplicht om Toepasbare Regels op te stellen voor aanvragen. Met betrekking tot voorschriften en maatregelen geldt deze verplichting niet. Hoewel er geen verplichting geldt, kunnen deze onderdelen weldegelijk helpen om de dienstverlening een extra boost te geven.

Met de Berkeley Modeler is het daarom mogelijk om maatregelen op maat te genereren om de gebruiker door middel van een vragenboom een overzicht te geven van de maatregelen die hij of zij dient te treffen.

Waarom het wiel heruitvinden

De Bruidsschat, Topactiviteiten van de VNG of van andere overheden, kunnen eenvoudig worden ingelezen in de Berkeley Modeler en aangepast aan de eigen situatie. Eenvoudig, efficiënt en kostenbewust.

Connectie Hogescholen

Berkeley Bridge heeft een connectie met de meeste opleidingen HBO Rechten in Nederland. Studenten leren tijdens hun opleiding werken met de Berkeley Modeler door middel van Hackathons die wij periodiek organiseren.

Wij vinden het belangrijk om young professionals goed op te leiden en kansen te geven om werkervaring op te doen of af te studeren. Het bijkomend voordeel voor u is dat deze young professionals direct aan de slag kunnen met het Toepasbare Regelbeheer middels de Berkeley Modeler.

Bruidsschat toepasbare regels: versimpelde versie Berkeley Bridge

Eind juni 2022 is de definitieve Bruidsschat uitgeleverd aan gemeenten. Gemeenten kunnen wijzigingen doorvoeren in de toepasbare regels om ze in lijn te brengen met de (lokale) regels.

Wat horen wij uit het werkveld?

  • Men vindt de toepasbare regels uit de Bruidsschat zeer complex. De meeste medewerkers van gemeenten zien door de bomen het bos niet meer.
  • Formuleringen van vragen en toelichtingen worden als juridisch en ingewikkeld gezien, terwijl de roep vanuit gemeenten om in B1 taal te communiceren groot is.

Wat is het belang van de Bruidsschat toepasbare regels?

De Bruidsschat is de basis voor aangepaste toepasbare regels van een gemeente. In eerste instantie op basis van de huidige regels en in de nabije toekomst op basis van het omgevingsplan. Dat kan natuurlijk al heel snel gaan spelen en een goede versimpelde basis kan van grote toegevoegde waarde zijn.

Wat levert Berkeley Bridge?

Berkeley Bridge heeft alle toepasbare regels in de Bruidsschat sterk versimpeld. Dat betekent dat ze qua structuur veel overzichtelijker worden en makkelijker aangepast kunnen worden door medewerkers van gemeenten.

En dat de formuleringen op B1 taalniveau gebracht zijn. Dat scheelt de gemeente een hoop tijd om zelf de vertaalslag te maken.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wij zorgen dat er een complete versimpelde versie van alle toepasbare regels voor u klaargezet wordt in het DSO. Zowel in de preproductie- als in de productieomgeving. Van daaruit heeft u een solide basis staan om op verder te werken.

Bijdrage

Berkeley Bridge vraagt een beperkte eenmalige bijdrage voor het leveren van de versimpelde Bruidsschat toepasbare regels.

Interesse?

Neem contact op met Rob van de Plassche: rob.vandeplassche@xxllnc.nl of bel op: 06-53966454.

Hoe kunnen wij u helpen?

De kracht van Berkeley Bridge ligt niet enkel in onze expertise met betrekking tot beslisboomsoftware. Ook inhoudelijk zijn ons team en onze partners in staat om u aanvullende ondersteuningsmogelijkheden te bieden.

Berkeley Bridge kent verschillende mogelijkheden voor ondersteuning.

Wij:

  • bieden vormen van vrijblijvende ondersteuning;
  • kunnen u compleet ontzorgen in het gehele proces van analyse en opstellen van Toepasbare Regels;
  • ondersteunen bij het zelf maken en beheren van de Toepasbare Regels, zodat u geheel in controle bent;
  • ondersteunen middels een variant die ligt tussen het volledig uitbesteden en eigen beheer in.

Kijk hier voor mee informatie over de ondersteuningsmogelijkheden. Meer informatie over de Berkeley Modeler, een demonstratie of snel zelf aan de slag met een proeflicentie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij komen graag met u in contact om u te overtuigen van het gemak en de efficiëntie van onze oplossing.

Wilt u meer zien van de Berkeley Modeler?